Blog

Inkomstenrapport niche websites – Januari 2022

Al langere tijd speel ik met het idee om een inkomstenrapport op te stellen, om met jullie te delen wat de inkomsten van mijn niche websites zijn. Ik hoop met dit inkomstenrapport mensen te inspireren om ook zelf aan de slag te gaan met een niche website.

Ik zal in dit in dit rapport inzoomen op de inkomsten uit januari 2022. Inkomsten van eerdere maanden/jaren laat ik buiten beschouwing. Wel zal ik in de grafieken nog data van 2021 toevoegen, zodat je een beeld krijgt hoe de inkomsten gestegen of gedaald zijn.

Januari was een maand met weinig werkzaamheden

Het jaar 2022 begon voor mij vrij rustig in januari. Ik in december ruim een week in Londen en heb daar nog 1,5 week ‘vakantie thuis’ aan toegevoegd. Toen ik in de eerste week van januari weer aan de slag ging, had ik niet direct m’n ritme te pakken. Daardoor kenmerkt januari zich voor mij ook als een maand waarin ik vrij weinig gewerkt heb.

Daarnaast is januari ook wat bezoekers en inkomsten betreft een rustige maand. Mijn twee engelstalige websites richten zich op onderwerpen die vooral in de zomer populair zijn. Daardoor is januari zo’n beetje de slechtste maand van het jaar, met veel minder verkeer (en dus inkomsten) dan in het voorjaar en de zomermaanden.

Wel heb ik in in december besloten om wat hulp in te schakelen in de vorm van iemand die mij helpt bij het onderhouden en uitbouwen van mijn websites. Door mijn werkzaamheden voor Langzaamrijker en Websitehustle heb ik nauwelijks tijd over om mijn goed lopende websites verder uit te bouwen, en dat vind ik zonde. Voor nu krijg ik dus wat hulp, je moet dan denken aan het doen van zoekwoordonderzoek en plaatsen van posts voor een paar uur per maand.

Hieronder zie je de inkomsten per website per maand. De totale inkomsten zijn sinds maart 2021 redelijk gelijk gebleven. Ik heb echter in de zomer een website overgenomen (site 3 – geel), welke de daling van site 2 (rood) heeft opgevangen. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de inkomsten in het voorjaar van 2022 gaan zijn.

In de onderstaande grafiek zie je de bezoekersaantallen per website per maand. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat deze veel overeenkomsten toont met de grafiek met inkomsten. Wel zie je bij de grafiek met paginaweergaven ook Langzaamrijker benoemd. Deze website heeft wel bezoekers, maar geen directe inkomsten. Het draagt vooral bij aan mijn naamsbekendheid, en al daarnaast ook een (kleine) invloed hebben op mijn inkomsten uit affiliate marketing en verkoop van cursussen. Dit wordt echter niet apart gemeten, en de bijdrage van de website is waarschijnlijk vrij klein t.o.v. mijn bereik op Youtube.


Inkomsten in januari 2022

Hieronder zie je de inkomsten en toelichting per website voor de maand janauri 2022

Site 1: Automotive blog (Blauw – Engelstalig)

Ik begin dit rapport met site 1, het automotive blog. Er is overigens geen specifieke reden om deze website nummer één te geven, het is niet mijn grootste website. Het is wel de website die ik het langst bezit van alle websites in dit rijtje.

Site geschiedenis: Ik ben deze website in januari 2019 begonnen op een compleet nieuwe domeinnaam zonder enige geschiedenis. Het gaat voornamelijk om informatieve content.

Paginaweergaven: 18.761 pageviews

Inkomsten: €555,98

Verdienmodel: Amazon affiliate / andere affiliate / Ezoic display advertenties

Deze website heeft ongeveer 100 blogposts en de afgelopen maanden zijn daar vrijwel geen posts bij gekomen. Seasonality is van toepassing op deze website, vooral in het voorjaar en de zomer ontvangt de website veel bezoekers. Januari is dus een slechte maand voor deze niche.

Toch ben ik niet ontevreden over de inkomsten van deze website. De inkomsten liggen meer dan twee keer zo hoog als een jaar geleden, terwijl ik niet veel aan de website gewerkt heb. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de website na een Google Update in mei 2020 veel verkeer verloor. In maart 2021 was er echter een opleving in bezoekers te zien, en sindsdien zijn de bezoekers maand op maand hoger geweest dan een jaar eerder.

Toch had ik met deze website een grote tegenvaller. Eind januari ontving ik een mail van Mediavine dat ze de samenwerking voor deze website (en website 2) stopzetten. Het had enerzijds te maken met de lagere bezoekerstaantallen, en anderzijds met problemen die zij in hun Google account hadden.

Toen ik me met Site 1 aanmeldde bij Mediavine was het minimum aantal sessies nog 10.000 per maand voor een aanvullende site. Ik had destijds een Nederlandse website bij Mediavine, en kon Site 1 dus vanaf 10.000 sessies toevoegen. Sinds die tijd is deze ondergrens echter verschoven naar 50.000 sessies én de website is verkeer verloren door de Google Updates. Daarnaast lag het aantal sessies in januari natuurlijk extra laag omdat we momenteel niet in het seizoen zitten. Het gevolg is dus dat Mediavine de samenwerking heeft opgezegd.

Ik was niet te spreken over de manier waarop Mediavine die heeft aangepakt. Ze hebben me niet van tevoren ingelicht en hebben van het een op het andere moment de website uit het dashboard gegooid. Er waren dus per direct ook geen inkomsten meer. Gelukkig heb ik mijn website binnen 3 dagen bij Ezoic (display advertenties) actief kunnen krijgen. Het is wel even afwachten wat de inkomsten zijn, ik verwacht dat de inkomsten bij Ezoic wat lager liggen dan bij Mediavine.

Site 2: Beauty website (Rood – Engelstalig)

De tweede website, is een site die zich richt op een beauty gerelateerd onderwerp. Ik heb zelf niets met het onderwerp, maar kon het voor een goede deal overkopen. Ik besteed verder geen tijd aan het verbeteren of uitbouwen van de website.

Site geschiedenis: De website is in de zomer van 2019 overgekocht van de persoon die de website heeft opgezet. Ik heb destijds het uiterlijk en de grammatica van de website verbeterd, maar verder nauwelijks tijd besteed aan het uitbouwen van de website.

Paginaweergaven: 14.179 pageviews

Inkomsten: €248,53

Verdienmodel: Amazon affiliate / Ezoic display advertenties

Ook deze website is in januari van 2022 helaas van Mediavine afgehaald. Ik ben nog met ze in gesprek om de website terug op het platform te krijgen. Zodra ik weer 50.000 sessies per 30 dagen heb kan ik terugkeren. Mijn verwachting is dat dit in maart van 2022 het geval zal zijn. Ik twijfel of ik tot die tijd Ezoic ga toevoegen aan de website, maar voor nu draait de website zonder enige inkomsten.

De site is in de zomer van 2019 overkocht van de oprichten van de website, welke woonachtig is in India. Destijds was het een redelijke gok voor me, omdat je je geld overmaakt naar een persoon aan de andere kant van de wereld. Ik heb daar toen een Escrow service voor gebruikt, en dat werkte eigenlijk prima.

Ik heb in 2018 ongeveer $2,800 voor de website betaald. De oude eigenaar had een stuk minder inkomsten per bezoeker, maar ik zal dat er ruimte voor verbetering was. Na overname heb ik de website gebruiksvriendelijker gemaakt, en dat resulteerde in hogere inkomsten per bezoeker. Inmiddels heb ik de aankoopprijs meerdere malen terugverdiend. Ik besteed geen tijd aan deze website, maar alle inkomsten zijn nu in principe winst.

Je kan in de grafieken hierboven zien dat de website (rood) het voornamelijk moet hebben van de maanden maart t/m juni. Ik ben dan ook heel benieuwd wat de website in deze maanden gaat doen in 2022.

Site 3: Finance website (Geel – Nederlandstalig)

De volgende website in dit inkomstenrapport is mijn Nederlandstalige website rondom finance.

Site geschiedenis: De website is in de zomer van 2021 overgenomen, doel is om de website verder uit te bouwen.

Paginaweergaven: 100.955 pageviews

Inkomsten: €1.734,81

Verdienmodel: Mediavine display advertenties / Affiliate marketing

Deze website heeft momenteel de meeste bezoekers en ook de meeste inkomsten. Het grootste deel van de inkomsten bestaat uit display advertenties op de website. Daarnaast is er nog een klein deel inkomsten uit affiliate marketing, maar de nadruk ligt op display advertenties.

Ik wil deze website graag verder gaan uitbouwen. De oude eigenaar heeft een mooie website neergezet, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering en groei. Momenteel heb ik niet zo veel tijd voor deze website, maar daar wil ik wel verandering in gaan brengen. Het is zonde om zo’n goed lopende website niet verder uit te bouwen.

De website is in 2021 voor een totaalbedrag van €13.000 overgenomen. Deze investering is nog niet terugverdiend. Toch was het in mijn ogen een goede investering. Ik verwacht de investering binnen een jaar terug te verdienen, alle inkomsten daarna zijn dus winst. Ik overweeg om deze winst te gebruiken om tekstschrijvers in te huren, om de website verder te doen groeien. Het betreft echter een finance blog, dus de content moet wel écht goed zijn. Ik vind het nog lastig om dit uit handen te geven.

Verder staat nog op de planning om alle huidige content door te gaan nemen, en waar nodig aan te passen. De website bestaat uit honderden pagina’s en ik heb zeker niet alle pagina’s doorgenomen toen ik de website over nam. Dit wil ik dus wel gaan doen, zodat ik precies weet wat er op de website staat. Dit gaat heel veel tijd kosten, ik moet hier dus echt tijd voor vrij gaan plannen.

De bezoekerstaantallen en inkomsten zijn verder redelijk stabiel. Er is geen sprake van seasonality, waardoor eventuele groei wat gemakkelijker te meten is.

Site 4: Doe-het-zelf website (Groen – Nederlandstalig)

Deze website is de kleinste uit de lijst. Het is een relatief nieuwe website over een onderwerp wat mijn interesseert, maar tegelijkertijd is de ROI op mijn tijd erg laag voor deze website.

Site geschiedenis: De website is eind 2020 opgezet op een nieuwe domeinnaam. De meeste content is door mijzelf geschreven, enkele artikelen heb ik uitbesteed. Het is een onderwerp wat ik erg interessant vindt, maar tegelijkertijd levert het bouwen van een nieuwe website minder op dan het uitbouwen van een bestaande website.

Paginaweergaven: 5.848 pageviews

Inkomsten: €194,43

Verdienmodel: Bol Affiliate / Ezoic display-advertenties

Het onderwerp van deze website ligt dicht bij mij en ik vind het leuk om hier over te schrijven. Tegelijkertijd levert mijn tijd gewoon minder op wanneer ik aan deze website werk, in vergelijking met een bestaande website die al goed loopt.

Het valt me op dat de bezoekersaantallen wel groeien, maar relatief laag zijn voor het aantal blogs dat geschreven zijn. De website bestaat uit ruim 50 blogs, met op dit moment zo’n kleine 6.000 paginaweergaven. Dat is grofweg 100 paginaweergaven per blog, dat is veel te laag.

Wel zijn de inkomsten per gebruiker aan de hoge kant. Duizend paginaweergaven leveren ongeveer €33 op. Dat is een stuk meer dan de inkomsten per paginaweergave bij andere websites.

Voor nu laat ik deze website even links liggen. Ik heb té veel plannen en to-do lijstjes om aan deze website te kunnen werken. Ik hoop dat de paginaweergaven langzaam doorgroeien en kan mogelijk in de toekomst weer wat gaan schrijven voor deze website.

Site 5: Langzaamrijker (Oranje – Nederlandstalig)

Tot slot wil ik voor de volledigheid nog Langzaamrijker benoemen. Ik heb nog enkele websites die ik niet in dit inkomstenrapport benoemd, maar deze hebben vrijwel geen bezoekers en/of inkomsten. Langzaamrijker heeft wel enkele duizenden bezoekers per maand.

Ik heb echter geen advertenties op de website staan. Deze bezoekers leveren wellicht wat op middels affiliate marketing of cursus verkopen, maar ik verwacht dat deze invloed gering is. Ik meet dit ook niet apart, het valt samen met de inkomsten uit mijn Youtube video’s. De website had afgelopen maand 25.003 paginaweergaven, terwijl de Youtube video’s in janauri 2022 120.000 weergaven hadden. Bijna 5x zo veel dus, waarbij een video ook nog eens veel meer impact maakt dan een blogbericht. Ook verdien ik middels Youtube geld met advertenties rondom mijn video’s. Deze neem ik in dit inkomstenrapport niet mee, omdat het in mijn ogen geen (passieve) niche website is. Afgelopen maand waren de inkomsten uit advertenties op Youtube overigens €1.170, voor het geval je dit graag zou willen weten. Deze laat ik niet in de bovenstaande grafiek terugkomen.


Uitgaven in januari 2022

Naast inkomsten, zijn er natuurlijk ook uitgaven voor mijn websites. De inkomsten zijn afgelopen jaar eigenlijk altijd hetzelfde geweest. Ze bestonden voornamelijk uit de hosting, domeinnamen en een enkele betaalde plugin. Afgelopend december is daar echter verandering in gekomen. Zoals ik al beschreef, heb ik nu ook iemand die mij helpt bij het onderhouden en uitbouwen van de websites. Dat is op dit moment de grootste kostenpost.

  • €6 – Domeinnamen
  • €30 – Hosting
  • €10 – WordPress plugins (sitespeed & backups)
  • €400 – Uitbesteed werk

Voor deze bedragen geldt (net als de inkomsten) dat ze zonder BTW getoond worden. Op software uit de VS betaal ik geen BTW, op hosting en uitbesteed werk wel. Dit wordt verrekend met de ingekomen BTW. Dat is voor mijn niche websites vrij weinig, omdat het meeste via de VS loopt. Ik heb echter wel BTW inkomsten uit andere inkomstenbronnen binnen mijn bedrijf.

Mijn verwachting is dat de uitgaven aankomende maanden ongeveer gelijk zullen blijven. Er zal af en toe wellicht nog wat extra kosten bij komen, voor het uitbesteden van werk in de vorm van tekstschrijvers.


Onder aan de streep: passief inkomen uit niche websites

In totaal had ik €2.733 aan omzet en €446 aan kosten in januari 2022.

Dat wil zeggen dat ik een winst van €2.287 heb gerealiseerd in januari 2022. Het overgrote deel van deze winst is passief. Ik heb in januari vrijwel geen tijd besteed aan mijn niche websites. De meeste tijd zat in het contact met mijn website hulp, dat zal in totaal niet meer dan 3 uur in heel januari geweest zijn.


Wat staat er op de planning?

Voor februari staan er geen grote zaken op de planning. Mijn hulp zal zich richten op het plaatsen van nieuwe content voor Website 1. Daarnaast heb ik op het moment één iemand die mogelijk interesse heeft in het schrijven van nieuwe content voor Website 3, dat zal in februari wellicht een vervolg krijgen.

Plannen voor de rest van 2022 zijn als volgt:

  • Website 1: Langzaam uitbouwen met meer content, enkel uitbesteden
  • Website 2: Geen tijd investeren. Mogelijk verkopen, maar waarschijnlijk langzaam dood laten bloeden en de inkomsten blijven ontvangen.
  • Website 3: Uitbouwen door tekstschrijvers in te huren en deels zelf te schrijven
  • Website 4: Laag pitje, enkel content schrijven als ik daar tijd voor heb. Ik zie het als een hobby project.

Ik hoop dat jullie dit inkomstenrapport interessant vonden! Ik ga overwegen om vaker dit soort inkomstenrapporten te delen. Ik weet nog niet of dat maandelijks of kwartaalrijks zal zijn, we gaan het zien. Bedankt voor nu, en tot de volgende!